Makanan tradisional masyarakat Malaysia.

    Makanan-tradisional-masyarakat-Malaysia
Tajuk : Makanan tradisional masyarakat Malaysia.
Pengarang : Hamdzah A. Rahman.
     
Tahun Terbit : 2016.

Sinopsis

:

Penduduk Malaysia yang terdiri daipada pelbagai kaum dan etnik telah menghimpunkan makanan tradisional yang beraneka rupa dan rasa. Setiap kaum di negara ini sama ada Melayu, Cina, India, Kadazan, Dusun, Bajau, Iban, Melanau, dan lain-lain mempunyai makanan tradisional masing-masing yang unik. Makanan tradisional asalnya hanya digemari oleh sesuatu kaum, namun kini turut digemari oleh kaum lain malah menjadi satu tarikan kepada pelancong luar. Di dalam buku ini, makanan tradisional di Malaysia dibahagikan kepada dua kategori, iaitu makanan yang diperam dan makanan yang tidak diperam. Buku ini mengetengahkan aspek penggunaan bahan mentah tempatan, pemprosesan dan penyediaan makanan tradisional pelbagai kaum di Malaysia yang dapat menonjolkan keunikan khazanah budaya negara. Semoga buku ini dapat memberikan manfaat kepada pelajar IPT, ahli akademik, usahawan dan pencinta makanan tradisional.

  Gov Malaysia Kerajaan Terengganu msc Mampu arkib negara dewanbahasa Perpustakaan Negara Malaysia Perbadanan Perpustakaan Awam Perlis Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang Perbadanan Perpustakaan Awam Perak Perbadanan Perpustakaan Awam Kuala Lumpur Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka Perbadanan Perpustakaan Awam Johor Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan Perbadanan Perpustakaan Awam Sarawak Perpustakaan Negeri Sabah logo-ifla