Pelembutan daging menggunakan melinjau.

    Pelembutan-daging-menggunakan-melinjau
Tajuk : Pelembutan daging menggunakan melinjau.
Pengarang : Faisal Abdurrahman.
     
Tahun Terbit : 2016.

Sinopsis

:

Daging merupakan salah satu makanan utama rakyat Malaysia. Keliatan merupakan masalah utama dalam pengambilan makanan yang berasaskan daging. Pelbagai cara digunakan untuk melembutkan daging seperti mengisar, memotong daging mengikut serat dan memanaskan daging menggunakan suhu yang tinggi. Buku ini memperkenalkan kaedah melembutkan daging secara mudah dan kos yang rendah dengan menggunakan jus biji melinjau. Protease kulit biji melinjau lebih baik berbanding protease daripada betik dan nanas kerana ia lebih stabil pada suhu tinggi dan lebih berkesan pula dalam melembutkan daging.

  Gov Malaysia Kerajaan Terengganu msc Mampu arkib negara dewanbahasa Perpustakaan Negara Malaysia Perbadanan Perpustakaan Awam Perlis Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang Perbadanan Perpustakaan Awam Perak Perbadanan Perpustakaan Awam Kuala Lumpur Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka Perbadanan Perpustakaan Awam Johor Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan Perbadanan Perpustakaan Awam Sarawak Perpustakaan Negeri Sabah logo-ifla